RMS Methode

RMS Inseminatie

RMS Inseminatie is het meest complete inseminatie pakket wat we een veehouder kunnen aanbieden. Wij komen elke dag op het bedrijf, zoeken de tochtige koeien op en insemineren deze met sperma wat de veehouder in opslag heeft. Wij hebben geen sperma mee in de auto en wij verkopen ook geen sperma. Dagelijks worden alle koeien op de staartwortel aangekrijt zodat we de volgende dag kunnen aflezen of de koe mogelijk tochtig is. Koe borstels in de stal gaat niet meer. Tevens is een drachtigheidsonderzoek vanaf 35 dagen mogelijk en ook het opvoelen van koeien die niet tochtig willen worden. Wij controleren alle koeien vanaf circa 10 dagen na kalven totdat ze weer droog gaat, om ook verwerpers tijdig op te sporen.

Doordat we dagelijks tussen de koeien komen is vastzetten niet meer nodig. We insemineren de koeien veelal los. Wanneer er een aanparingsprogramma aanwezig is hoeft de veehouder ook niet aanwezig te zijn wanneer wij onze ronde door de veestapel maken. Het is al meerdere keren gebleken dat we meer tochtige koeien kunnen vinden dan een heatdetection of iets dergelijks. Indien u een management programma heeft, kunt u zien hoeveel procent van de mogelijke tochten benut zijn. Bij ons is dat meestal tussen de 60 en 70 procent van de gevallen, waar de automatische systemen nog wel eens moeite hebben om 55 procent te halen. En als je al te weinig koeien insemineert, dan zal het drachtigheidspercentage ook niet hoog worden. Op de betere bedrijven komen we op een pregrate van 25 tot 30 procent en een tussenkalftijd van 360 tot 370 dagen. Zoals bekend is elke verliesdag een verlies van €3,- per koe, per dag. Koeien worden niet geinsemineerd voor de 45 dagen, alleen bronstcontrole. Wij adviseren dat bij eventuele vuilers de dierenarts de behandeling op zich neemt.

Bij een verkorting van 30 dagen tussenkalftijd, wat niet onmogelijk is op enkele bedrijven, is RMS Inseminatie het systeem wat u het meeste rendement oplevert en u heeft er geen werk mee. Het is voor ons te kostbaar om bedrijven met minder dan 160 koeien dagelijks te bezoeken. Daar willen we de DHZ inseminator dan ook graag ondersteunen om tot goede resultaten te komen. Dit doen we door begeleiding te geven totdat de resultaten op een goed niveau zijn.

Alle inseminaties worden uitgevoerd door gediplomeerde RMS inseminatoren.

Meer weten? Neem contact met ons!